Skip to content
Android waitlistTry on iPad

William I in power: securing the kingdom, 1066–87: Edexcel GCSE History questions

Every Edexcel GCSE History exam question on Key topic 2 William I in power: securing the kingdom, 1066–87, 2018–2025, with its mark scheme and examiner’s report.

Paper
All papers
Exam
All years

637 questions

  1. Q1(a)

    June 2025 · Option B1

    The whole paper ↗
    0 words
  2. Q3

    June 2025 · Option B1

    The whole paper ↗
    0 words
  3. Q1(b)

    June 2024 · Option B1

    The whole paper ↗
    0 words
  4. Q1(b)

    June 2023 · Option B1

    The whole paper ↗
    0 words
  5. Q1(c)(i)

    June 2022 · Option B1

    The whole paper ↗
    0 words
  6. Q1(a)

    November 2021 · Option B1

    The whole paper ↗
    0 words
  7. Q1(c)(i)

    November 2021 · Option B1

    The whole paper ↗
    0 words
  8. Q1(c)(ii)

    November 2020 · Option B1

    The whole paper ↗
    0 words
  9. Q1(a)

    June 2019 · Option B1

    The whole paper ↗
    0 words
  10. Q1(c)(i)

    June 2019 · Option B1

    The whole paper ↗
    0 words
  11. Q4(c)(ii)

    June 2018 · Option B1

    The whole paper ↗
    0 words
All 11 questions on William I in power: securing the kingdom, 1066–87, as a list
  1. June 2025, Option B1, Q1(a) (2 marks): Describe one feature of Norman castles.
  2. June 2025, Option B1, Q3 (16 marks): ‘William’s actions were the main reason for the failure of Anglo-Saxon rebellions against Norman rule.’ How far do you agree? Explain your answer. You may use t
  3. June 2024, Option B1, Q1(b) (12 marks): Explain why the Normans built so many castles in England during William I’s reign. You may use the following in your answer: England’s border with Wales rebelli
  4. June 2023, Option B1, Q1(b) (12 marks): Explain why William I ordered the Harrying of the North (1069–70). You may use the following in your answer: the Danes York You must also use information of you
  5. June 2022, Option B1, Q1(c)(i) (16 marks): ‘In the years 1066–67, the main way William established control over England was by rewarding loyalty.’ How far do you agree? Explain your answer. You may use
  6. November 2021, Option B1, Q1(a) (4 marks): Describe two features of the Marcher earldoms. Feature 1 Feature 2
  7. November 2021, Option B1, Q1(c)(i) (16 marks): ‘Loss of land was the main reason for the revolt of Earls Edwin and Morcar in 1068.’ How far do you agree? Explain your answer. You may use the following in you
  8. November 2020, Option B1, Q1(c)(ii) (16 marks): ‘The building of castles was the main cause of Anglo-Saxon resistance to Norman rule.’ How far do you agree? Explain your answer. You may use the following in y
  9. June 2019, Option B1, Q1(a) (4 marks): Describe two features of castles in Norman England. Feature 1 Feature 2
  10. June 2019, Option B1, Q1(c)(i) (16 marks): ‘The late arrival of the Danes was the main reason for the failure of the Revolt of the Earls (1075).’ How far do you agree? Explain your answer. You may use th
  11. June 2018, Option B1, Q4(c)(ii) (16 marks): ‘The destruction of lives and property was the main consequence of the Harrying of the North.’ How far do you agree? Explain your answer. You may use the follow

Questions, mark schemes and examiner’s reports are © Pearson Edexcel, from their published past papers. Plumi isn’t affiliated with any exam board. Want whole papers? Full past papers.

Rather write your answers by hand on iPad? Plumi marks them against the same mark schemes.