Skip to content
Android waitlistTry on iPad

Henry VIII and Cromwell, 1529–40: Edexcel GCSE History questions

Every Edexcel GCSE History exam question on Key topic 2 Henry VIII and Cromwell, 1529–40, 2018–2025, with its mark scheme and examiner’s report.

Paper
All papers
Exam
All years

637 questions

  1. Q2

    June 2025 · Option B3

    The whole paper ↗
    0 words
  2. Q1(c)(ii)

    June 2024 · Option B3

    The whole paper ↗
    0 words
  3. Q1(c)(ii)

    June 2023 · Option B3

    The whole paper ↗
    0 words
  4. Q1(b)

    June 2022 · Option B3

    The whole paper ↗
    0 words
  5. Q1(a)

    November 2021 · Option B3

    The whole paper ↗
    0 words
  6. Q1(b)

    November 2021 · Option B3

    The whole paper ↗
    0 words
  7. Q1(c)(ii)

    November 2020 · Option B3

    The whole paper ↗
    0 words
  8. Q1(c)(i)

    June 2019 · Option B3

    The whole paper ↗
    0 words
  9. Q4(c)(ii)

    June 2018 · Option B3

    The whole paper ↗
    0 words
All 9 questions on Henry VIII and Cromwell, 1529–40, as a list
  1. June 2025, Option B3, Q2 (12 marks): Explain why Cromwell was involved in arranging King Henry VIII’s marriages in the years 1533–40. You may use the following in your answer: Cromwell as Chief Min
  2. June 2024, Option B3, Q1(c)(ii) (16 marks): ‘In the years 1534–40, Cromwell’s most significant achievement was improving the government of England.’ How far do you agree? Explain your answer. You may use
  3. June 2023, Option B3, Q1(c)(ii) (16 marks): ‘The main reason for Cromwell’s rise to power was his service to Wolsey.’ How far do you agree? Explain your answer. You may use the following in your answer: l
  4. June 2022, Option B3, Q1(b) (12 marks): Explain why Cromwell made changes to government in the years 1534–40. You may use the following in your answer: the Privy Council the Act of Succession You must
  5. November 2021, Option B3, Q1(a) (4 marks): Describe two features of Henry VIII’s marriage to Jane Seymour. Feature 1 Feature 2
  6. November 2021, Option B3, Q1(b) (12 marks): Explain why Cromwell rose to power in the years 1529–34. You may use the following in your answer: Cromwell’s personality Anne Boleyn You must also use informat
  7. November 2020, Option B3, Q1(c)(ii) (16 marks): ‘The main reason why Anne Boleyn was executed was her failure to provide Henry with a male heir.’ How far do you agree? Explain your answer. You may use the fol
  8. June 2019, Option B3, Q1(c)(i) (16 marks): ‘The main reason for Cromwell’s fall from power in 1540 was the failure of Henry’s marriage to Anne of Cleves.’ How far do you agree? Explain your answer. You m
  9. June 2018, Option B3, Q4(c)(ii) (16 marks): ‘The reform of the Privy Council was the most important change to government made by Cromwell.’ How far do you agree? Explain your answer. You may use the follo

Questions, mark schemes and examiner’s reports are © Pearson Edexcel, from their published past papers. Plumi isn’t affiliated with any exam board. Want whole papers? Full past papers.

Rather write your answers by hand on iPad? Plumi marks them against the same mark schemes.